Semmit nem ér a váltózár és a gyári immobilizer

A LeasePlan Hungária Zrt. saját adatai szerint az idei év első három hónapjában 40 százalékkal több autót tulajdonítottak el időarányosan az általa kezelt közel 9000 darabos gépjárműflottából, mint egy évvel korábban. A céges autók lopási statisztikáját változat­lanul az alsó-középkategóriás modellek vezetik.

A LeasePlan statisztikája szerint 2013 első negyed­évében összesen 17 gépjárművet loptak el flottájuk­ból, amely közel másfélszeres emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és közel három­szorosa a 2011 azonos időszakában tapasztalt lopásoknak.

Az elmúlt év legveszélyeztetettebb flottaautó márkái azonos mértékben a Ford, Opel és a VW voltak. Az ORFK országos listáján az összes lopást figyelembe véve utóbbi két márkát a Suzuki egészítette ki a dobogós helyeken. A LeasePlan listáján idén egyelőre a Renault különböző típusai voltak a legkapósabbak a tolvajok körében. A céges flottákban legnagyobb súllyal jelen levő Fordnak viszont mindössze három autóját lopták el az első negyedévben.

A flottakezelő adatai alapján az idén tolvajkézre került vállalati autók átlagosan 60 ezer kilométert futottak és 1 750 000 forint kártérítést fizetett utánuk a biztosító. Érdekes, hogy nagyon keveset futott, háromezer kilométeres és idősebb, közel 200 ezer kilométeres autóra egyaránt szemet vetettek a bűnözők.

Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint elsősorban nem a nagy értékű, hanem az alsó-középkategóriás gépjárműveket kedvelik a tolvajok. Ezek a típusok kevésbé feltűnőek, mivel tömegével fordulnak elő az utakon, másrészt nagy az igény bontott alkatrészeikre. „A biztosító a legtöbb esetben fizet ugyan, – kivéve, ha a gépjárműhöz tartozó kulcsokat nem tudja felmutatni a használó -, de az alap casco általában csak a lízingelt gépkocsi piaci értékét téríti meg, ami néhány éves gépkocsi esetén alacsonyabb a könyv szerinti értéknél” – mondta el a szakember. Hozzátette, ezen tapasztalatok figyelembevételével a LeasePlan ügyfelei részére úgynevezett GAP (könyvérték szerinti) biztosítást is kínál, amely egy lopás vagy totálkár esetén a fenti különbözetre is fedezetet nyújt. A kiegészítő biztosítást elsősorban a kisebb cégek veszik igénybe, főleg nagy értékű gépjárművek esetében, de tapasztalataink szerint minden flottaméretnél hasznos lehet.

A már bekövetkezett károk minimalizálásában segítenek a biztosítások. A lopások megelőzésére tett óvintézkedéseket tekintve pedig hatékony megoldást jelenthet a műholdas járműkövetés, amely egy­szerű­síti a lopott gépkocsi lokalizálását. A riasztó, a gyári immobilizer, a kormány-, illetve a váltózár megnöveli ugyan a lopáshoz szükséges időt, de sajnos nem jelent leküzdhetetlen akadályt a tolvajoknak. A LeasePlan flottájából ellopott autók esetén a váltózár tíz százalékban volt beszerelve és immobilizer szinte az összes ellopott gépjárműben megtalálható volt.

Forrás: BIZTOSÍ®S Magazin


© 2005 - 2023 P.T.B. Pajzs Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 13492063-2-13 · Cégjegyzékszám: 01-09-738018Bankszámlaszám: 10300002-20234155-00003285 · IBAN száma: HU02103000022023415500003285 · SWIFT kód: MKKBHUHB
phoneshopping_cart
Ez a honlap technikai sütiket (angolul: cookie) használ a megfelelő működéséhez. További információ...