A motortérvédelem és a motortérzár fontossága

Miért fontos az, hogy egy gépjármű motortere le legyen zárva?

Pontosan azért fontos egy gépjármű motorterének a lezárása, amiért zárjuk a gépjárműnek az utas és csomagterét is, vagy például az otthonaink ajtajait és egyéb nyílászáróit. Ezzel a cél az illetéktelenek távoltartása.
Ennek ellenére sokan nem veszik komolyan a gépjárművük motorterének zárását, illetve annak a fontosságát. Ez az eljárás alapvetően kettő okból bír kiemelkedő fontossággal akkor, amikor meg akarunk védeni egy gépjárművet akár részben, akár egészben.

1. A gépjárművek működéséhez elengedhetetlen fontosságú elektronikai és egyéb alkatrészek többnyire a gépjárművek motorterébe vannak beépítve. Amennyiben a tolvaj illetéktelenül bejut egy gépjármű motorterébe, akkor onnan azt vesz ki, amit akar, mivel ebben őt senki és semmi sem gátolja meg. Ezáltal okozva több százezer, esetleg több millió forintos kárt az autó tulajdonosának. (Ez a bűncselekmény kategória napi szintű rutin, ami bármikor, bármelyik gépjármű tulajdonost érintheti.)
2. Kizárólag csak a motortér az az egyetlen hely magában a gépjárműben, amelyet a megfelelő technikai kialakítással és eljárással hozzáférhetetlenné lehet tenni az illetéktelen behatolással szemben. Ennek megfelelően egy utólagosan alkalmazott gépjárművédelmi kialakítást is kizárólag csak a gépjármű motorterében lehet úgy elhelyezni, hogy azt ne lehessen szabotálni, illetve hatástalanítani, aminek eredményeként valós biztonság teremthető meg. Végeredményként csak az ilyen módon felszerelt gépjármű ellopása válik teljességgel lehetetlenné. (Mindezt a tényt az évtizedek tanúsága igazolja vissza.)

Kiknek ajánlható ezt a technikai megoldás?

Gépjármű típustól, meghajtástól - hibrid és elektromos meghajtás is - és évjárattól függetlenül minden olyan gépjárműre javasolt az elektro-mechanikus motortér zár felszerelése, amely gépjármű motorterében megtalálhatóak a gépjármű működtetéséhez szükséges összetevők és azokat a gépjármű tulajdonosa szeretné megvédeni, illetve szeretné megelőzni a gépjárművének az ellopását.

Kérdések és válaszok

Miért kell zárni egy gépjárművet az elejétől a végéig, beleértve annak a motorterét is?
A válasz egyértelmű. Ezáltal biztosítható, hogy abba illetéktelenül ne jusson be senki és abból ne lehessen kilopni semmit.

Egy gépjárműben hol vannak azok az értékek, amelyeket meg kell védeni?
Többnyire a gépjármű motorterében találhatóak meg azok a nélkülözhetetlen és egyben értékes alkatrészek, amelyek hiányában működésképtelenné válik egy gépjármű.

Kinek és miért kellenek a motortérben megtalálható alkatrészek?
Azoknak kell, akik egy sérült, illetve meghibásodott gépjárművet lopott alkatrészekből szeretnének helyreállítani. Ez anyagi érdekekből fakad, mivel a lopott alkatrészek a valós piaci ár töredékéért szerezhetőek be. Igény van a lopott alkatrészekre, amelynek több oka van:
- nincsen pénze az érintettnek,
- hiába van pénze, ha a szükséges alkatrészhez legálisan nem jut hozzá, mert az éppen hiánycikk.

Hol tévednek az autósok ezt illetően?
Azok, akik tévednek, abban tévednek, hogy nem zárják az egész gépjárművüket, hanem annak csak egy részét, ami azt jelenti, hogy a motortér nyitható marad.

Ilyenkor mi és hogyan történik?
A gépjármű motorterét a tolvaj kinyitja, amihez nem szükséges bejutni a gépjármű utasterébe. Ugyanis egy megfelelő célszerszámmal elöl, a hűtőmaszk felől könnyen kinyitható bármelyik gépjármű motortere. Majd ezután a számára megfelelő alkatrészeket kilopja. (Különböző elektronikai összetevők, motorvezérlők, stb.)


© 2005 - 2023 P.T.B. Pajzs Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 13492063-2-13 · Cégjegyzékszám: 01-09-738018Bankszámlaszám: 10300002-20234155-00003285 · IBAN száma: HU02103000022023415500003285 · SWIFT kód: MKKBHUHB
phoneshopping_cart
Ez a honlap technikai sütiket (angolul: cookie) használ a megfelelő működéséhez. További információ...