Mi a helyes teendő gépjármű tűz esetén?

Sajnos bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy a gépjárműve valamilyen oknál fogva kigyullad. Ez attól függetlenül megtörténhet, hogy egy gépjármű új, fiatal, esetleg már idősebb. Ami azonban nagyobb kockázati tényezőként hat, az a gépjárművek meghajtása. Ugyanis a legtöbb esetben elektromos meghibásodás okozza a gépjárművek kigyulladását, így ennek megfelelően az elektromos meghajtású gépjárművek nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
Most azonban nézzük, hogy mi a helyes teendő akkor, ha valakinek kigyullad a gépjárműve. Ez nagyon fontos része tájékoztatásunknak, hiszen egy ilyen esetben ember életek kerülhetnek veszélybe és a megfelelő, helyes cselekvés hiányában tetemesen megnövekedhet az anyagi javakban keletkező kár is.

Teendők:
1. Ami a legfontosabb, hogy a magából füstöt árasztó, vagy már égő gépjárművel azonnal meg kell állni, a gépjármű motorját le kell állítani, és minden személynek az égő gépjárművet haladéktalanul el kell hagyni! A legfontosabb az ember élet megóvása!
2. A Tűzoltóság értesítése a helyszín pontos megadásával és a diszpécser által esetlegesen feltett kérdésekre való egyértelmű, higgadt, érthető válaszok megadása.
3. Amennyiben van a gépjárműben tűzoltó készülék, úgy a gépjármű hűtőmaszkjának a betörése, eltávolítása, utána - ha ez nem sikerül, akkor azon keresztül - a tűzoltó készülék tartalmának a hűtőmaszkon keresztül történő bejuttatása a gépjármű motorterébe.
4. Nagyon fontos! Égő, magából füstöt árasztó gépjármű motorterét soha ne nyisson ki! Ennek oka, hogy ha kinyitja a gépjármű motorterét és még nem ég a motortér belseje, akkor így a motortér többlet levegőhöz jutva szinte biztosan begyullad, ezzel kockáztatva a saját életét és az anyagi károk drasztikus megnövekedését is, megkockáztatva, hogy a tűz átterjedjen más gépjárművekre is!
5. Egy égő gépjármű eloltását minden esetben a Tűzoltóság képzett és a megfelelő felszereléssel rendelkező szakembereire bízzon!

Csalók, félrevezetők ebben a témában is vannak.


A fentebb leírtak ellenére van legalább egy olyan rosszindulatú cég és annak tulajdonosa, aki irigységből fakadóan nem riad vissza attól, hogy félrevezesse és megtévessze a gépjármű tulajdonosokat és ennek megfelelően lebeszélje őket a gépjárművük motor terének védelméről mondván, hogy a motortér zárral utólagosan felszerelt gépjárművek gépjármű tűz esetén nehezen, vagy egyáltalán nem olthatóak és a gépjármű használója sem tudja majd kinyitni az égő gépjármű motorterét. (Égő, magából füstöt árasztó gépjármű motorterét kinyitni TILOS!) Érdemes elgondolkozni azon, hogy ez a cég mennyire semmibe veszi és totál idiótának tartja az autós társadalmat és nem riad vissza attól sem, hogy hazug, tudatosan félrevezető magatartásával egy ilyen esetben emberek életét és testi épségét veszélyeztesse. Az ok pedig nem más, mint elsősorban az irigység. Hiszen neki nincsen semmilyen motortér zárja, látszat megoldása azt nem is tartalmazza, a gépjárművédelemhez semmilyen szinten sem ért és visszajelzések alapján csak a „csak a pénz” szemlélet számára a mérvadó.

A Tisztelt Olvasó is tisztában van azzal hogy van olyan gépjárműgyártó cég, a Ford, amely gyárilag zárja egyes típusainak a motorterét. A motortér a gépjármű üzemelése során folyamatosan zárva is van és azt csak álló helyzetben lehet a saját indítókulcsával kinyitni. Ami azonban fontos. Hogy üzemszerű használtkor folyamatosan zárt a motortér! Többek között ez is, vagy akár a Pajzs Technológiájú gépjárművédelem szisztémája is igazolja, hogy a motortér zárása semmilyen hátrányt ne jelent sem tulajdonosnak, sem tűzoltónak. Akinek ez hátrány, azok a gépjármű tolvajok és az embereket semmibe vevő hazug, lehúzós cég képviselője.

Meggyőződésünk, hogy legyen az bárki, aki mást egy égő gépjármű motorterének a kinyitására ösztökél, az bűncselekményt követ el!


© 2005 - 2023 P.T.B. Pajzs Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 13492063-2-13 · Cégjegyzékszám: 01-09-738018Bankszámlaszám: 10300002-20234155-00003285 · IBAN száma: HU02103000022023415500003285 · SWIFT kód: MKKBHUHB
phoneshopping_cart
Ez a honlap technikai sütiket (angolul: cookie) használ a megfelelő működéséhez. További információ...